Vakantietips

Eindelijk vakantie! Maar terwijl u relaxt, krijgt uw auto het zwaar te verduren. De extra bagage, hoge snelheden, het warme weer en lange ritten bergaf zorgen voor een enorme belasting op uw auto. Wij hebben een aantal tips samengesteld om goed voorbereid op vakantie te gaan.

Tip 1

 

Controleer de technische staat van uw auto wanneer u een lange reis gaat maken. Denk bijvoorbeeld aan:

 

  • De bandenspanning moet overeenkomen met het eerstvolgende maximale voertuiggewicht voor veiliger rijden en om het brandstofverbruik en bandenslijtage te verminderen.
  • Het voertuig niet overladen, houd u aan de limieten in de documentatie.
  • Controleer de krik, de gereedschapskit, verbanddoos en vervang indien nodig.
  • Controleer het ruitenvloeistof- en antivriespeil.
  • Controleer het oliepeil en vul bij indien nodig.

 

Tip 2

 

Hoewel de kofferbak waarschijnlijk al vol zit is het ook verstandig om de volgende spullen mee te nemen: gevarendriehoek, veiligheidshesjes, reservelampjes, brandblusser, krik, wielsleutel, startkabels en extra zekeringen.

 

Tip 3

 

Rijbewijs check, paspoort/ identiteitsbewijs check. Denk ook aan de volgende documenten voor vertrek: instructieboekje van de auto, kentekenbewijs, Europees schadeformulier, groene kaart. Check vooraf ook de route van uw reis en houd er rekening mee dat u bij verschillende snelwegen tolgeld moet betalen.

 

Tip 4 

 

Kinderen plus een urenlange rit is vaak geen goede combinatie, het zorgt namelijk voor verveling met ruzie tot gevolg. Zorg voor afwisselende entertainment en neem onderweg tussenstops zodat uw kinderen hun energie kwijt kunnen.

 

Het is ook belangrijk om zelf pauzes te nemen om concentratieverlies te voorkomen. Wist u dit? De meeste personen presteren ’s morgens (tussen 8 en 12 uur) en ’s avonds (tussen 16 en 19 uur) het best. De concentratie vermindert in de vroege namiddag (tussen 14 en 16 uur) en na middernacht. We raden dus aan om zo vroeg mogelijk te beginnen aan die lange reis en een uitgebreide pauze in te lassen rond 14 uur.

 

Tip 5

 

Om veilig met uw caravan op uw bestemming aan te komen zijn er enkele aandachtspunten met betrekking tot het opbergen van bagage en het rijden: Berg zware items altijd op in het midden en boven de as voor de beste wegligging en hulp bij het remmen. Borg de bagage zoveel mogelijk met spanbanden of gebruik antislipmatten.

 

Gouden tip!

Als u deze zomer veel kilometers gaat maken, is het raadzaam van tevoren langs te komen voor een vakantiecheck. U verkleint hiermee de kans om onderweg voor onaangename verassingen te staan. Plan uw afspraak eenvoudig via de rode knop.